Vineri- 14 martie, la sediul PNL Olt, a avut loc o conferință de presă susținută de președintele PNL Olt, deputatul Gigel Știrbu și președintele PNL Slatina, primarul municipiului Slatina, Mario De Mezzo.
În cadrul conferinței de presă deputatul Gigel Știrbu a prezentat inițiativele legislative pe care le-a depus în cadrul Parlamentului. Una dintre cele patru inițiative legislative pe care le-a depus în acest nou mandat de parlamentar, este cea care face referire la legea care a fost în vigoare până în septembrie anul trecut, conform căreia locuitorii orașelor afectate de poluare se pot pensiona cu doi ani mai devreme. De această lege au beneficiat și locuitorii municipiului Slatina și din localitățile învecinate.
”La data de 1 septembrie 2024, prin noua lege a pensiilor, prevederea conform căreia cetățenii din orașul Slatina puteau ieși la pensie cu doi ani mai devreme a fost eliminată. Am redepus această propunere legislativă, este pe circuit, sper că vom avea câștig de cauză și sper că toți parlamentarii din Olt vor vota. Așa cum am reușit să trecem această inițiativă legislativă acum câtiva ani, sperăm să reușim din nou. Cetățenii municipiului Slatina au dreptul să beneficieze de această prevedere. Nu numai ei, sunt și cetățenii din alte localități apropiate municipiului Slatina, dar și din alte localități din țară, localități care au fost supuse unor astfel de poluări. În urma tuturor studiilor făcute în ceea ce privește speranța de viață și sănătatea oamenilor din această zonă, aceștia au tot dreptul să solicite prin parlamentarii locului o astfel de prevedere. Sper că vom avea câștig de cauză și o astfel de inițiativă va redeveni lege”, a declarat deputatul Gigel Știrbu, în cadrul conferinței de presă.
O altă inițiativă depusă se referă la sălile de jocuri aflate la parterul blocurilor, care, în opinia acestuia, reprezintă un pericol real pentru dezvoltarea tinerilor.
”Nu doar în campania electorală, cât și la cabinetul parlamentar și la primărie, consilierii noștri ne-au atras atenția că sunt foarte multe solicitări, din partea multor cetățeni care locuiesc la primele etaje ale blocurilor unde există astfel de săli de jocuri, așa zise păcănele, în termen popular, cum le știe toată lumea, pentru că în jurul acestor săli gravitează anumiți cetățeni care, fie sunt certați cu legea, fie nu au activități cotidiene. Persoanele respective care locuiesc în vecinătatea acestor săli, spun că au copii care sunt minori și pot fi tentați să intre în astfel de săli și că acestea constituie un adevărat focar de lucruri care sunt undeva paralele cu ordinea publică, cu bunul simț, cu educația și cu legea. Ca urmare, am depus această inițiativă legislativă prin care să interzicem funcționarea unor astfel de entități juridice la parterul blocurilor sau al spațiilor de reședință, spații care au măcar un perete vecin cu o proprietate de reședință. Cred că este o inițiativă bună și cred că, dacă această inițiativă va deveni lege, ajutăm în primul rând la curățenia, putem spune, curățenia mediului în care tinerii noștri se dezvoltă, curățenia morală în localitățile din România”, a ținut să precizeze Știrbu.
Modificarea Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor este o altă inițiativă legislativă depusă de deputatul Gigel Știrbu, cu scopul de a ajuta unitățile administativ-teritoriale să preia anumite servicii care au fost inițial, concesionate, pe o anumită perioadă de timp.
”Am depus această lege în urma nenumăratelor discuții pe care le-am avut cu Mario De Mezzo, primarul municipiului Slatina. Este vorba despre modificarea legii în direcția în care, o autoritate locală, după ce a concesionat un anumit serviciu, cum ar fi, de exemplu, serviciul de administrare a cimitirelor sau piețelor, să aibă posibilitatea, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, respectivele entități să revină în proprietatea UAT-urilor. Atât cimitirul public, cât și piețele sunt bunuri ale cetățenilor. Acum că, o anumită conducere a unității administrativ teritoriale a avut o anumită viziune în privința externalizării acestor servicii și a concesionării acestor zone din domeniul public al primăriei, eu pot să înțeleg. Motivele sunt multe! Nu vreau să discutăm pe baza motivelor care au stat la baza acestor decizii. Dar un lucru este cert, cetățenii au dreptul să aibă acces la niște servicii de bună calitate, la prețuri modice, pentru că astfel de servicii au au arie de adresabilitate către toți cetățenii și locuitorii acelei localități. Este inadmisibil ca după concesionarea serviciului, să ridici prețurile cu 1000 %, cu un cuantum pe care mulți dintre cetățenii localității respective nu și-l pot permite. Este inadmisibil să concesionezi serviciul de piețe publice al orașului și să nu faci niciun fel de investiții și să urmărești doar un profit imediat și cât se poate de mare. Aceste servicii sunt servicii publice ale UAT-urilor. Am depus această inițiativă legislativă, dând posibilitatea acestor localități, în situația în care doresc să le revină aceste servicii, să poată face acest lucru prin lege. Este normal ca cetățenii Slatinei să aibă acces la aceste servicii cu prețuri pe care și le pot permite. Este inadmisibil ca un cetățean să nu-și poată permite să-și înmormânteze o rudă pentru că nu are posibilitatea să achite o sumă colosală pentru locul de veci, în condițiile în care primăria trebuie să îi garanteze acest serviciu”, a mai transmis Gigel Știrbu.
O altă inițiativă depusă este cea pe care deputatul oltean a promis-o încă din campania electorală, aceea conform căreia, toți demnitarii statului să fie obligați prin lege, să-și depună CV-ul când au o funcție publică.
”Toți cei care contribuie la bugetul județului și la bugetul național ar trebui să știe de către cine sunt conduși. Este un lucru de bun simț și transparență și de normalitate. Toți cei care conduc destinele localităților și ale națiunii trebuie să prezinte care este CV-ul și background-ul lor profesional”, a mai declarat deputatul Gigel Știrbu.
Deputatul oltean s-a declarat de asemenea nemulțumit de decizia Consiliului Județean Olt de a aloca fondurile pentru investiții localităților din județ, dorind să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că aceste decizii, sunt luate într-un mod incorect.