Cum ar fi să renunțăm, fie și pentru o zi, la utilizarea dispozitivelor mobile de comunicare? Misiune imposibilă am putea zice, însă, putem să monitorizăm constant gradul de utilizare al telefoanelor mobile, pentru a evita dependența de acestea.
Smartphone-urile au devenit o parte integrantă a vieții noastre, înlocuind o grămadă de alte gadgeturi, inclusiv playere media portabile, camere digitale simple, sisteme GPS pentru autoturisme, console de joc portabile, ceasuri cu alarmă, asistenți personali și multe altele. Nimeni nu poate nega că aceste dispozitive ne-au făcut viața mult mai ușoară, însă fiecare avantaj are reversul său.
Ziua Mondială Fără Telefon Mobil a fost concepută de Phil Marso, parțial pentru a-și promova romanul polițist intitulat Tueur de portable sans mobile apparent și parțial pentru a crește gradul de conștientizare a dependenței noastre față de telefoanele mobile. Deși Marso nu este împotriva telefoanelor mobile în sine, el consideră că nu ar trebui să ne bazăm prea mult pe ele și ar putea fi benefic să renunțăm la telefon cel puțin o zi pe an pentru a reflecta la rolul său negativ în viața noastră.
CE SPUN EXPERȚII DESPRE UTILIZAREA EXCESIVĂ A TELEFONULUI
De ceva timp, psihologii, sociologii, experții medicali și alți profesioniști investighează legătura dintre utilizarea telefonului mobil și sănătatea mintală. În 2008, aceștia au inventat termenul „nomofobie” pentru a defini frica sau anxietatea pe care cineva o simte din cauză că nu are acces la un telefon mobil funcțional. Iar această afecțiune a devenit din ce în ce mai prezentă în societatea digitalizată în care trăim.
Într-un studiu prezentat Societății de Radiologie din America de Nord, cercetătorii au descoperit că tinerii cu așa-numita dependență de internet și smartphone-uri au manifestat de fapt dezechilibre în chimia creierului în comparație cu un grup de control, se arată în Verywell Mind.
Un alt studiu apărut în Journal of the Association for Consumer Research a constatat că abilitatea cognitivă a fost redusă semnificativori de câte ori un smartphone este la îndemână, chiar și atunci când telefonul este oprit. De altfel, utilizarea telefonului înainte de culcare ar putea perturba somnul din cauza luminii emise de ecranul dispozitivului.
Într-un studiu publicat înProceeding of the National Academy of Sciences, mai mulți participanți adulți au fost rugați să citească fie de pe un iPad timp de patru ore în fiecare noapte înainte de culcare, fie cărți tipărite și în condiții de iluminare slabă. După cinci nopți consecutive, cele două grupuri au fost schimbate.
Cercetătorii au descoperit că cei care citiseră de pe un iPad înainte de culcare afișau o reducere a nivelurilor de melatonină, un hormon care crește pe tot parcursul serii și induce somnolență. De asemenea, acești participanți la studiu au avut nevoie de mai mult timp pentru a adormi și, de asemenea, au experimentat mai puțin somn REM pe tot parcursul nopții.
Vinovată este lumina albastră emisă de majoritatea dispozitivelor mobile. Celulele din spatele ochilor conțin o proteină sensibilă la lumină care preia anumite lungimi de undă ale luminii. Aceste celule sensibile la lumină trimit apoi semnale către „ceasul” creierului care reglează ritmurile circadiene ale corpului.
În mod normal, lumina albastră este la apogeu dimineața, semnalându-i corpului să se trezească pentru ziua respectivă. Lumina roșie crește seara, semnalând că este timpul să vă liniștiți și să vă culcați. Prin întreruperea acestui ciclu natural cu lumina albastră emisă de telefoane, ciclurile normale de somn-veghe sunt afectate.
Totodată, datorită sau din cauza telefoanelor mobile, depinde de cum alegeți să priviți această situație, nu mai trebuie să memorăm numerele de telefon ale persoanelor din lista de contacte. De asemenea, nu mai trebuie să reținem zile de naștere sau zile / ore importante, căci telefonul preia toate aceste sarcini. Însă specialiștii spun că asta duce la o „lene a minții”. Așadar, nu este surprinzător că mintea umană nu mai este antrenată să își amintească lucruri pe care în alte vremuri le memora fără mari eforturi.
FĂRĂ TELEFON LA VOLAN!
Numerele care ilustrează pericolele utilizării telefonului mobil în timpul conducerii sunt de-a dreptul uimitoare. De fapt, în orice moment al zilei, aproximativ 660.000 de șoferi încearcă să-și folosească telefoanele în timp ce se află la volanul unui automobil, potrivit Edgar Snyder & Associates.
FOTO: Facebook Treaz la volan
Consiliul Național pentru Siguranță din SUA raportează că utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii duce la 1,6 milioane de accidente în fiecare an. 1 din 4 accidente auto este cauzat de mesajele text în timpul șofatului.
Potrivit unui studiu realizat de ALLIANZ Center for Technology riscul producerii unui accident rutier crește semnificativ atunci când șoferii nu se mai concentrează la drum, ci la tehnologia pe care o au la îndemână, scrie 1Asig.
De asemenea, 10% dintre accidentele rutiere în urma cărora se înregistrează victime sunt cauzate de distragerea atenției la volan.