Deputatul S.O.S, Țiu Mihai-Adrian, se află printre inițiatorii unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, în sensul reglementării regimului juridic al hotarârilor acestei instituții, precum și a unor aspecte referitoare la numirea și revocarea judecătorilor Curții Consituționale.
Potrivit parlamentarilor S.O.S. România, abuzurile Curții Constituționale distrug sistemul democratic, statul de drept și încrederea în corectitudinea alegerilor.
Printr-un printr-un proiect de lege asumat de toți parlamentarii partidului, este prevăzută clarificarea competențelor judecătorilor CCR în validarea candidaților la alegerile prezidențiale, precum și asigurarea unui control obiectiv al activității acestora, astfel încât să se prevină deciziile abuzive, să se evite depășirea competențelor și interferarea cu celelalte puteri ale statului.
”Prima modificare preconizată vizează condițiile impuse pentru numirea judecătorilor Curții Constituționale. Judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competentă profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. În cei 32 de ani de când funcționează Curtea Constituțională, s-a constatat că, în ceea ce privește condiția înaltei competențe profesionale, aceasta este ignorată în practică de o manieră care o golește de conținut. Singurul criteriu care este avut în vedere este cel politic, susținerea politică fiind cea care propulsează în această importantă demnitate în stat persoane care îndeplinesc condițiile formale ale pregătirii juridice și vechimii, fără a împlini însă pe cel al competenței profesionale înalte. De aceea este necesar să se instituie o procedură de recrutare specială, care să se declanșeze printr-o verificare și selecție realizate de către o Comisie constituită în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, formată din 9 persoane, desemnate în această calitate prin tragere la sorți. În acest fel, apreciem că influența politică în numire se va diminua într-un mod considerabil, de natură să asigure numirea unor judecători care satisfac exigențele constituționale și care pot realiza în mod obiectiv înalta misiune care revine Curții Constituționale”, conform proiectului.
Parlamentarii S.O.S. România propun, de asemenea, modificarea procedurii de numire a judecătorilor CCR, proiectul stipulând recrutarea acestora prin intermediul unei comisii de verificare din cadrul ICCJ.
”Este necesar ca numirea în funcția de judecător CCR să se facă exclusiv pe baza unor criterii de competență profesională în profesia din care provin și probitate a acestora, respectiv recrutarea să fie realizată prin examinarea riguroasă a competenței profesionale, experiența acumulată în profesie, însușirea tuturor cunoștințelor necesare, corespunzător profilului unui legiuitor constituant, de către o Comisie a ÎCCJ, de verificare a condițiilor prevăzute de art. 61 alin. (3) din Constituție, formată din 9 judecători care să fie desemnați prin tragere la sorți. Chiar legislația europeană aplicabilă statelor membre, inclusiv României, impune ca numirea și promovarea judecătorilor CCR să se facă pe criterii obiective, care să aibă la bază competența profesională, integritatea și eficiența acestora. În baza rezultatelor obținute în urma derulării procedurii de recrutare pe criterii meritocratice a judecătorilor CCR de către Comisia constituită în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Camera Deputaților, Senatul și Președintele României vor putea face propunerile către Parlamentul României, dintre persoanele verificate de către ÎCCJ. printr-o comisie formată din 9 judecători care sunt desemnați prin tragere la sorți”,mai prevede proiectul.
Proiectul semnat de 34 de senatori şi deputaţi S.O.S. România este în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până pe data de 30 aprilie.