4 C
Slatina
luni, decembrie 2, 2024
No menu items!
spot_img
AcasăActualitateFermele de animale vor fi interzise în România

Fermele de animale vor fi interzise în România

Camera Deputaților, care este cameră decizională, a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, adăugând interzicerea de ferme de animale de blană pe teritoriul României. Proiectul a fost adoptat de Senat în decembrie 2022.

Deși proiectul legislativ inițial prevedea ca aceste ferme de animale de blănuri să fie interzise în România începând cu 1 ianuarie 2025, deputații din Comisia de Agricultură și cea Juridică au adoptat un amendament care stabilește o perioadă de tranziție de 2 ani pentru punerea în practică a legii.
Astfel, potrivit proiectului de lege adoptat de parlamentarii români, creşterea, capturarea intenționată, precum și uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de șinșila și de nurcă sunt interzise, începând cu data de 1 ianuarie 2027.
”O perioadă de tranziție de 2 ani de zile este soluția potrivită pentru fermele de animale de blană din România. Concret, de la promulgarea legii și până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile. O perioadă de tranziție este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deținătorii fermelor să aibă timp pentru a-și lichida afacerile. În același timp, angajații acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor. 24 de luni constituie o perioadă suficientă de tranziție, luând în considerare dimensiunile reduse ale acestui sector în România: două ferme de nurci americane care au rămas să își desfășoare activitatea în țara noastră și mai puțin de 10 ferme de șinșile. Această perioadă de 24 de luni include două cicluri complete de producție, împreună cu câteva luni de zile pentru parcurgerea tuturor etapelor juridice și practice care presupun desființarea respectivelor ferme. De asemenea, în cei 2 ani de zile prevăzuți, angajații din aceste ferme vor putea să facă tranziția către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională”, se arată în motivarea amendamentului adus proiectului.
România mai are în prezent doar 7 ferme de animale de blană, față de 150 ferme avute în anul  2013. Este vorba despre cinci ferme de șinșile și două ferme de nurci.
La nivel european, peste 20 de țări au interzis deja astfel de ferme de animale pentru blănuri, iar unele state au impus reglementări stricte privind bunăstarea animalelor.
Iniţiativa a venit în urma unei investigaţii făcute de un ONG despre condiţiile groaznice în care erau crescute aceste animale în unele ferme din România: în cuşti mici şi mizere, în care abia au loc să se mişte 3 sau 4 exemplare, urmând să fie ucise pentru blănuri la vârsta de doar câteva luni, fie în camere de gazare improvizate, fie prin ruperea gâtului. „Am strâns semnături pentru petiţie, am avut un opinion poll în România care arată că 67% dintre români sunt de acord cu închiderea fermelor. Nimic nu mai justifică prezenţa acestor ferme cu nişte animale chinuite”, spune Andrea Rosetti, director ONG.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Comentarii recente